gototopgototop

Чеське пиво

Друк

 

1

На території сучасної Чехії перші згадки про пивоваріння відносяться до 1087 від Різдва Христового, коли в літописних документах цей напій був згаданий як продукт місцевого виготовлення. Але бурхливий розвиток пивоваріння на чеських землях прийшовся на середину XIII століття. З тих пір і по нинішній час на території цієї маленької Європейської країни варять найкращі сорти цього божественного напою. У всьому світі популярністю користуються як світлі, так і темні сорти чеського пива. За щільністю чеське пиво буває 8%, 10%, 12%, іноді на приватних пивоварнях варять ще більш густе пиво. Об'ємна частка алкоголю зазвичай становить від 3 до 5%. Міцні сорти пива у чехів не користуються великою популярністю.
У яке б місто чи селище ви не заїхали подорожуючи по країні, ви завжди
2знайдете невеликий ресторанчик або кафе де розливають прохолодне чеське  пиво, але рівень майстерності бармена що розливає пиво буде однаковім, що в Празі, що в маленькому селі, бо це національна риса характеру. Чехія посідає перше місце у світі за споживанням пива на душу населення - 162 літри на рік. У країні з населенням менше 10 мільйонів чоловік пиво декількох сотень сортів випускає п'ять десятків заводів. Але є брендии відомі у всьому світі, їх продукція завоювала мільйони прихильників цього напою.


Пльзеньский Праздрой PLZENSKY PRAZDROJ 3

Місто Плзень - пивна столиця Західної Чехії. Тут варять світле пльзеньське пиво. У 1959 році була зареєстрована марка "Пльзеньське пиво", а у 1998 - Pilsner Urquell. Компанії 4Plzensky Prazdroj належить чотири найбільших заводу з виробництва пива: Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel і Radegast. Рецептура плзеньського пива є таємнице, хоча відомо, що для його виробництва використовують найкращі сорти хмелю, солоду та артезіанської води. На території пивоварного заводу,  знаходиться музей пива, з підвалом де можна покуштувати справжнього живого чеського пива.

Будеевіцкій Будвар BUDVAR
5

Будвар - пиво яке варять у місті Чеські Будейовіце. "Будейовіцкій пивовар" почав  працювати в 1895 році. Це пиво варять за традиційною чеською технологією, з  натуральних складових. 6Преміальне табірне пиво Будеевіцкій Будвар визріває повних дев'яносто днів, а  екстра міцне пиво Буд навіть до двохсот днів. Цей сорт відрізняється найвищим вмістом алкоголю серед всього пива Чехії і трохи солодкуватим неповторним ароматом. Оригінальний смак та ігристість надають  цьому пиву неповторний аромо-колорит.

 

 

Королівський Пивоварний завод KRUSOVICE

7Перший письмовий документ щодо заснування пивоварного заводу датується 1581 роком. Саме тоді Іржі Бірка запропонував королю Рудольфу II купити свою пивоварню в Крушовицях. Пивовари заводу для приготування свого пива використовують найчистішу воду з Крушовицького джерела, богемський ячмінний солод і Жатецький хміль. Пиво Krusovice не піддається пастеризації і цим зберігає унікальний смак і корисні властивості напою. Krusovice - одна з найстаріших чеських марок пива, має п'ять різновидів:  "Svetle", "Musketyr", "Imperial", "Cerne" і "Jubilejne".

Празькі пивовари Staropramen

staropramen«Staropramen» варять за оригінальним рецептом на пивоварні "Smichov" у Празі з 1869 року. Торгова марка зареєстрована у 1911 році. "Staropramen", що в перекладі означає "Старе джерело", з березня 2003 року вариться за ліцензією і під контролем експертів компанії "Prazske pivovary as" з глибокою повагою до багатих традицій і досвіду чеських пивоварів, тому. Цей сорт пива має традиційні характеристики знаменитого чеського пива: щільність - 10,0%, вміст алкоголю - 4%.


Велкопоповицький Козел (VELKOPOPOVICKY KOZEL)
VELKOPOPOVICKY_KOZEL

Щорічно в Празі в кінці травня проходить чеський пивний фестиваль на якому представлені практично всі сорти чеського пива. Фестиваль можуть відвідати усі бажаючі, більш повна інформація на: http://www.ceskypivnifestival.cz Для того щоб краще орієнтуватися у світі чеського пива можна скористатися коротким словником чеських пивних термінів

 

- Десятка / десітка / (desítka) - світле або темне пиво з 10% вмістом сусла, як правило, вміст алкоголю 3,5 - 4,5%
- Дванадцадка / дванацтка / (dvanáctka) - світле або темне пиво з 12% вмістом сусла, як правило, вміст алкоголю близько 5%
- Лежак (ležák) - світле або темне пиво, від слова лежати, зазвичай позначається пиво, яке зріє в протягом тривалого терміну (близько 90 днів)
- Напівтемне / різене / (řezané) - суміш світлого і темного пива в бокалі, зазвичай подається в пивних і ресторанах.
- Танкове пиво (tankové pivo) - розливне пиво, яке черпається не зі звичайних бочок - кегів, а з великих цистерн - танків, розміщених у спеціальних холодильних установках. Такі системи встановлюються в пивних і ресторанах з великим обсягом продажу пива. Як правило, танкові пиво найсвіжіше і смачне.
Сусло - водний розчин екстрактивних речовин рослинної сировини або солоду, призначений до зброджування.

весілля та одруження