gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Бізнес

Що таке програма «Режим УКРАЇНА»

PDFДрукe-mail

bissПочнемо з того, що Чехія досить серйозно зацікавлена в українських робітниках, і це не тому, що це дешева робоча сила, тут все залежить від нас самих, наскільки Ви хороший спеціаліст, чи володієте чеською мовою, і як Ви оцінюєте свою роботу? Самі чехи хвалять українців, як працьовитий народ, з яким у них є багато спільного – схожі традиції, подібна мова і культура. Як повідомила віце-президент Торгової палати ЧР Ірена Бартоньова: «Працевлаштування українців - це необхідність, тому що без них компанії не встигають виконувати замовлення. Якщо ситуація не зміниться, деяким компаніям буде необхідно перенести виробництво в країни, де буде легше знайти робочу силу». Я вже писав в попередніх статтях, що раніше в рамках даної програми працевлаштуватися в Чехії могли тільки висококваліфіковані українські фахівці.


Особистий ідентифікаційний номер, або rodné číslo

PDFДрукe-mail

Кожен іноземний громадянин, якому було видано дозвіл на постійне проживання (ПМЖ) або на тимчасове (ВНЖ) більше 90 днів в Чехії, повинен звернутися до Міністерства внутрішніх справ з проханням присвоїти йому особистий ідентифікаційний номер (rodné číslo). Його видачею займається Департамент з надання притулку та міграційної політики. Виконання цих дій підлягає закону § 14 бук. d) п. 5 Закону № 133/2000 Св. зак. ЧР "Про реєстрацію населення, в редакції останніх змін". Для того щоб отримати особистий номер, необхідно прийти до відділення Департаменту, яке надавало вам притулок або видавало дозвіл на перебування, і подати всі необхідні документи (про них мова піде нижче). Те ж стосується і громадян Євросоюзу, які хочуть проживати на території ЧР понад 90 днів.

Що таке особистий номер?

Особистий ідентифікаційний номер - це десятизначний номер, який можна розділити без залишку на 11. Перші дві цифри позначають рік народження, другі дві - місяць народження (у жінок до нього додають ще 50), треті - служать позначенням дня народження. Чотиризначний закінчення номера є відмітним знаком громадян, які народилися в один і той же календарний день. Ідентифікаційні номери для фізичних осіб, які народилися до 1 січня 1954 році, мають таку ж структуру, однак вони складаються з 9 цифр з тризначним закінченням. Їх також можна поділити без залишку на 11.

Способи подачі заяви

Подавати заяву на присвоєння особистого ідентифікаційного номера можна особисто, за допомогою пошти або електронним способом. У разі якщо ви хочете бути присутнім особисто при подачі заяви або відправити його з іншими документами поштою, то вам необхідно звернутися до відділення Міністерства внутрішніх справ за адресою náměstí Hrdinů 3, 140 21 Praha 4. Подати заяву електронним чином можна на інтернет-сайті МВС Чехії або відправити його на е-мейл Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Заява та документи

Обґрунтовану заяву про присвоєння ідентифікатора має бути виконано в письмовому вигляді. У ньому повинна міститися наступна інформація: ім'я (або імена), прізвище (і її можливі варіації), дівоче прізвище, дата народження, місце і район народження (іноземцям також необхідно вказати країну, в якій вони народилися), стать і громадянство. Заява має бути написано по-чеськи або переведено і завірено у нотаріуса.

Заява про присвоєння ідентифікатора, відправлений поштою, має також містити завірену підпис заявника. Цього не потрібно, якщо ви будете підписувати заяву перед співробітником МВС. Якщо ви вирішили просити про присвоєння номера по інтернету, то ваш підпис повинна бути гарантована кваліфікованим сертифікатом, який видається органом, що надають послуги сертифікації.

До заяви необхідно додати свідоцтво про народження, яке потрібно буде перевести на чеську мову, а переклад завірити в нотаріуса. Якщо ви подаєте заяву за допомогою електронних технологій, то воно, як і додатки, має бути виконано в форматі PDF або JPEG.

Заяву можна написати як у вільній формі, так і на особливому формулярі, який можна знайти на офіційному сайті МВС ЧР або в самому відділенні, куди ви звернетеся. За подачу заяви про присвоєння особистого ідентифікаційного номера необхідно заплатити 1000 крон. Оплачувати внесок не повинні громадяни країн Євросоюзу та інших держав, які уклали Договір про європейський економічний простір. У разі особистої подачі з собою необхідно принести платіжну марку. Якщо ви подаєте заяву електронним чином, то комісію слід сплатити переказом на рахунок. Це допустимо і в разі особистої подачі. Особистий номер буде присвоєно через 30 днів після подачі заяви.

 

 

 


Фірма в Чехії

PDFДрукe-mail

Firma_v_czechii1Досить часто першим кроком для отримання виду на проживання (ВНП) є відкриття фірми у Чехії. Або скажімо Ви вирішили придбати нерухомість. Будь-яку нерухомість у Чехії іноземець, який не має постійного місця проживання (ПМЖ), може придбати тільки через створення та реєстрацію чеської юридичної особи. Для того щоб отримати ПМЖ, потрібно 5 років мати ВНП, а для того щоб отримати ВНП, необхідно бути засновником чеської юридичної особи. Відкриття фірми в Чехії не є особливо складним завданням, коли людина знайома з основними положеннями чеського законодавства, володіє, хоча б мінімально, чеською мовою. Собівартість процесу залежить від багатьох факторів і становить, від 1000 до 2000 євро. Правда, ще треба враховувати витрати на час перебування в Чехії, оскільки процес оформлення документів та відкриття фірми буде тривати щонайменше дві неділі. Насамперед необхідно отримати довідку про несудимість у Чеській Республіці та довідку про несудимість в Україні (чи іншій країні, де ви зараз проживаєте). Далі необхідно знайти офісне приміщення або домовитися про надання вам юридичної адреси. Від власника нерухомості потрібно отримати договір, виписку з Торгового реєстру і виписку з Кадастру нерухомості, яка це буде підтверджувати.
Досить часто використовують поєднання житла (власне адреси прописки) з юридичною адресою фірми. На цей випадок слід пам’ятати, що, в разі перевірки необхідно пред'явити за місцем проживання обладнане робоче місце, яке підтверджує використання частини вашої квартири або будинку, як робочого офісу. Якщо ви купуєте право на розміщення юридичної адреси в будь-якому будинку або приміщенні, то необхідно відразу підняти питання про те, що буде обов'язково розміщена табличка, з зазначенням вашої фірми і листоноша без зусиль виявить поштову скриньку, в яку буде опускати всю кореспонденцію, призначену для вашої компанії. Після вирішення цих питань необхідно відвідати нотаріуса для нотаріального завірення Статуту товариства з обмеженою відповідальністю. Якщо засновників декілька, то надається виписка із зазначенням часток кожного з учасників та особи яка буде директором фірми. Після цього необхідно внести кошти на спеціальний рахунок і отримати довідку про наявність статутного капіталу. Після цього подається заява до Торговельного реєстру разом з отриманими від нотаріуса і банку документами. Начебто і не складно, проте є багато нюансів і краще отримати кваліфіковану пораду, а ще краще – професійний супровід. Юридичних фірм, які займаються оформленням є досить багато, краще вибирати відомі, або за рекомендацією. Втім є інший варіант, багато фірм посередників пропонують відкриття фірми без приїзду у Чехію. Для цього необхідно відсканувати в розгорнутому вигляді перші сторінки закордонних паспортів всіх засновників і тих, хто буде отримувати ВНП (це не завжди одні й ті ж люди). Термін дії паспорта має бути не менше 15 місяців. Необхідно вказати прописки всіх засновників і тих, хто буде отримувати ВНП разом з ними. Окрім паспортів необхідно відсканувати свідоцтва про народження всіх засновників і тих, хто буде отримувати ВНП. Бажано, щоб усі документи були у форматі Jpg (він займає не так багато місця на електронних носіях і забезпечує добру якість документів). Назву фірми слід придумати заздалегідь і написати її латиницею. Оскільки кошти в банк до статутного фонду будуть вносити уповноважені особи, важливим моментом при оформленні документів є чіткий розподіл часток статутного капіталу між засновниками. Сто відсотків статутного капіталу складають 200 000 чеських крон, а мінімальна частка - 20 000 чеських крон (10 відсотків); Необхідно вказати дівочі прізвища матерів всіх засновників і тих, хто буде отримувати ВНЖ. Також треба вказати сімейний стан, дані про членів родини так як вказано у закордонному паспорті з датою та місцем народження, адресою проживання, контактних телефонів всіх осіб, що подають документи на ВНП. Після надсилання документів та узгодження фінансової сторони питання, вам треба буде зачекати певний час, як правило це 1-2 місяці. Потім вам повідомлять про готовність документів і можуть запропонувати декілька варіантів отримання документів про реєстрацію фірми. Отже варіантів створення фірми є принаймні декілька, який найбільш привабливий та безпечний вибирати вам.

Бажаємо успіху!!!


Робота

PDFДрукe-mail

Як легально працювати у Чеській Республіці?
Інформація для громадян України!

 

Умови виконання роботи на території Чеської Республіки встановлені, переважно, Законом №435/2004 Збірки, про працевлаштування, у останній редакції – тексти доступні в Інтернеті за адресою http://portal.mpsv.cz/sz/ 

ОСНОВНИЙ ПОРЯДОК ПІД ЧАС ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ НА РОБОТУ

Іноземця, який не є громадянином ЄС/ЄЕП та Швейцарії або членом його родини, можна прийняти на роботу за умови, що він:

  • має дійсний дозвіл на роботу та дійсну візу з метою працевлаштування або
  • отримав «зелену карту».

Іноземець звертається за дозволом на роботу в письмовому вигляді до компетентного органу  -  відповідного місцевого Центру Зайнятості(«urad prace»), як правило, напередодні свого прибуття до Чеської Республіки. У цій процедурі він може бути представлений роботодавцем або іншою уповноваженою особою, а саме на основі і в обсязі письмового доручення.

Бланк заявки можна отримати на веб-сайті  http://portal.mpsv.cz/sz/zahr zam/tiskopisy.

Додатки до заяви

  • ксерокопії сторінок проїзного документа ( закордонного паспорта), що містить основні ідентифікаційні дані іноземця;
  • гарантійне засвідчення роботодавця, що він прийме даного іноземця на роботу;
  • завірену копію свідоцтва про професійну кваліфікацію на робоче місце, на якому працюватиме іноземець у Чеській Республіці( сертифікат про кваліфікацію, атестат зрілості, університетський диплом тощо);
  • інші документи, якщо це впливає з характеру роботи або якщо про це говорить міжнародний договір, ратифікований парламентом, і який є обов*язковим для отримання Чеською Республікою.

Додатки іншими мовами подаються в оригіналі або в офіційно завірених копіях разом із офіційним перекладом на чеську мову.

Адміністративний збір за подачу заявки на отримання дозволу на роботу становить 500 чеських крон.

Дозвіл на роботу пов’язаний із ситуацією на ринку праці. Він видається на дане вільне робоче місце, якщо його не можна зайняти інакше, з урахуванням необхідної кваліфікації чи дефіциту робочої сили. Про видачу дозволу на роботу приймає рішення Центр Зайнятості, у районі якого виконуватиметься робота.

Дозвіл на роботу, виданий Центром Зайнятості

  • містить ідентифікаційні дані іноземця,  місце та вид його роботи, ідентифікаційні дані роботодавця, у якого буде влаштований іноземний працівник, період виконання роботи;
  • не переноситься на інших осіб, видається на певний строк, але не більш, як на два роки, іноземець може звертатися по дозвіл на роботу і кілька разів;
  • дійсний тільки для роботи у роботодавця, наведеного у рішенні; стосується також і типу та місця роботи. Якщо до дати закінчення терміну дії дозволу на роботу мають статися певні зміни умов, наведених у цьому рішенні, іноземець повинен звернутися до відповідного місцевого Центру Зайнятості по видачу нового дозволу на роботу;
  • щодо іноземця є обов’язковим для всіх трудових відносин, угоди про виконання робіт і угоди про додаткову трудову діяльність, навіть у випадку збігу цих трудових відносин.

ОСОБЛИВІ ВИПАДКИ ПРИ НАДАННІ ДОЗВОЛУ НА РОБОТУ ІНОЗЕМЦЮ

Сезонні роботи

Дозвіл на роботу у зв’язку із ситуацією на ринку праці видається іноземцю, який буде сезонним працівником протягом шести місяців в календарному році. Знову можна видати дозвіл за умови, що відрізок часу між окремими працевлаштуваннями становитиме не менше шести місяців.

Випадки, коли дозвіл на роботу іноземцю Центр Зайнятості видає незалежно від ситуації на ринку праці, на основі чітко визначених критеріїв, викладені у § 97 Закону про працевлаштування.

Дозвіл на роботу не можна видати іноземцю,який:

  • є заявником на політичний притулок у Чеській Республіці, і звернувся по нього менш, ніж 12 місяців тому.
  • Не відповідає будь-якій з умов, встановлених законом про працевлаштування , про прийом на роботу.

ЗЕЛЕНА КАРТА

Зелена карта (далі лише «ЗК) поєднує в собі дозвіл на роботу та дозвіл на перебування у ЧР. ЗК прикріплена лише до певного робочого місця, яке зареєстроване у Центральному Реєстрі вакансій, які призначені для працівників, влаштованих в режимі ЗК( далі лише «Центральний реєстр»). Про видання ЗК приймає рішення Міністерство внутрішніх справ ЧР.

Центральний реєстр, включаючи детальну інформацію та бланки заявок на ЗК, доступний на веб-сайті Міністерства праці та соціальних відносин ( МПСВ ЧР) http://poral.mpsv.cz/sz/zahr_zam/zelka, поряд з чеською – у англійській, російській, французькій та іспанській мовних версіях.

Види зелених карт

  • тип «А» - для кваліфікованих працівників з вищою освітою та ключовий персонал, максимум на період 3 років, з можливіст подальшого продовження максимум на 3 роки;
  • тип «Б» - для працівників на посади, які вимагають як мінімум професійно-технічної освіти, максимум на період 2 роки, із можливістю подальшого продовження завжди на 3 роки;
  • тип «С» - для решти категорій працівників, на період 2 роки, без можливості продовження.

Заявка на отримання зеленої карти з-за кордону

Громадяни України, відповідно до розпорядження 461/2008 Збірки, мають право звернутися по ЗК.

Дипломатичні місія ЧР за кордоном приймає заявку іноземця на ЗК, яку згодом надсилає у Міністерство внутрішніх справ ( надалі лише «МВС ЧР») для подальшого розгляду.

Протягом 30 днів від отримання запиту МВС ЧР має прийняти рішення з цього питання. Якщо запит іноземця було задоволено, МВС ЧР подає письмову інформацію роботодавцю, повідомляє його про номер ЗК, яка видана іноземцю, та про дату її отримання.

Дипломатичні місії ЧР за кордоном, на основі наданої МВС ЧР інформації, запрошують  іноземців для отримання в*уїзної візи з метою отримання ЗК, яка буде вручена на території Чеської Республіки.

Заявка на отримання ЗК з території Чеської Республіки

Громадянин України, який перебуває в Чеській Республіці, може подати заявку на видачу ЗК Мі міністерству внутрішніх справ ЧР:

  • на ЗК, і подає заяву протягом захисного періоду – 60 днів;
  • на ЗК щонайменше один рік;
  • безперервно протягом 2 років, і котрий доведе, що отримав роботу за вакансією, вказаною у Центральному Реєстрі.

Роботодавець повинен повідомити відповідний Центр Зайнятості:

  • до 10 календарних днів про те, що вакансія зайнята іноземцем;
  • до 45 днів від дня, коли МВС ЧР задовольнило прохання, про невихід іноземця на роботу;
  • до 10 календарних днів від припинення трудових відносин із іноземцем перед закінчення терміну,на який була видана ЗК.

На видання ЗК не існує юридичного права!

Агентства з працевлаштування не можуть тимчасово закріплювати власників ЗК для роботи у користувача.

ШТРАФИ

Іноземцю, який працює без дозволу на роботу або з порушенням умов виданого дозволу, можна накласти штраф до 10 000 крон чеських.

Роботодавцю які дозволить іноземцю виконувати нелегальну роботу, можна накласти штраф у розмірі до 5 000 000 крон чеських.

ДОЗВІЛ НА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ АБО ЗЕЛЕНА КАРТА НЕ ВИМАГАЮТЬСЯ: у випадках, зазначених у § 98 Закону про працевлаштування.

Джерело: http://portal.mpsv.cz/sz/zahr_zam


ЗНОВУ КЛИЧЕ БУША

Інформаційний спонсор проекту «Чеський луб в Україні» запрошує 23-24 червня 2018 року відвідати свято Купала в Буші

Запрошуємо Вас провести незабутні вихідні (23-24 червня) в атмосфері свята КУПАЛА в унікальному місці Сили на Вінничині – заповіднику "БУША"! 

В ПРОГРАМІ: 
- оглядова екскурсія по місцях Сили, 
- майстер-класи, 
- святкове дійство, 
- справжнє купальське вогнище, 
- медитації, енергетичні практики в природі,
- здорова їжа, цілюща джерельна вода, 

  • Лядівський монастир

А також купання, чаювання, пісні, танці та феєричний настрій!

>>Детальніше<<

Календарь турів 2018

Translate(Переводчик)

Про Чехію

Українці в Чехії

Чеська - це легко!

Хто онлайн!?

На даний момент 77 гостей на сайті

ЧЕХІЯ ЕЗОТЕРИЧНА

ПОДАРУЙ СОБІ КАЗКУ!

5-12 травня запрошуємо Тебе у захоплюючий пізнавально-розвиваючий тур "ЧЕХІЯ ЕЗОТЕРИЧНА" по місцях Сили Праги та інших сакральних місцях Чехії!

Чехія - країна, яку не можна забути, якщо хоча б один раз у ній побував. Це країна тайн та містерій, країна, де вчишся глибоко бачити і чути, де забуваєш про одвічну мирську суєту і дивишся на світ свіжим поглядом дитини. Тут і зараз. Тут ти зможеш доторкнутися до давньої мудрості друїдів, зрозуміти її основні закони, використати потужну природну енергію чеської впадини, так само як її використовували великі містики, езотерики, алхіміки всіх часів і народів для розвитку власних здібностей, збільшення енергетичного потенціалу і духовного переродження.
Приєднуйся, відкрий для себе цю дивовижну країну, справжню казку! 

ПРОГРАМА ТУРУ «ЧЕХІЯ ЕЗОТЕРИЧНА» 5-12 травня

(5 ночей в Празі + 2 ночі в Польщі без нічних переїздів)

>>>Детальніше<<<

Чеські винні новини

200X200 wine of czech republic