gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Шенгенська угода

PDFДрукe-mail

Шенгенська угода - угода про скасування паспортного та митного контролю ряду держав "Європейського союзу", яка була започаткована та підписана 14 червня 1985 п'ятьма європейськими державами (Бельгією, Нідерландами, Люксембургом, Францією, Німеччиною). Воно набрало сили 26 березня 1995 року.

Історія Шенгенської угоди

Договір був підписаний у Шенгені, маленькому містечку в Люксембурзі. Шенген розташований поблизу місця сходження кордонів Люксембургу, Німеччині і Франції. З тих пір до угоди приєдналися ще кілька держав, і за станом на кінець 2007 року угода підписана 30 державами, і фактично діє (зі скасуванням прикордонного контролю) у 25 державах:

"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Разом ці держави утворять Шенгенську зону. Кілька інших держав, у яких Шенгенська угода формально вже набрала сили, ще не скасували прикордонний контроль, і тим самим залишаються поза Шенгенской зоною. Усі держави Шенгенської зони, за винятком Норвегії, Ісландії і Швейцарії, є членами Євросоюзу. П'ять членів Євросоюзу вже підписали Шенгенську угоду, але залишаються поза Шенгенской зоною, тому що паспортний контроль не був цілком відмінений (Великобританія, Ірландія) чи ж його скасування тільки планується в майбутньому (Болгарія, Кіпр, Румунія). Данія має особливий статус, закріплений у Шенгенському протоколі до Амстердамського договору 1997 року, що дозволяє Данії не брати участь у шенгенському співробітництві в обсязі більшому, ніж існував на дату підписання Амстердамського договору. На референдумі 5 червня 2005 громадяни Швейцарії проголосували за вступ у Шенгенську зону. 15 березня 2006 був прийнятий Шенгенський кодекс про кордониі, що змінює Шенгенську конвенцію. З 21 грудня 2007 року був відмінений прикордонний контроль у 9 державах, що ввійшли в Шенгенську зону: Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Словенія, Мальта, Естонія, Латвія і Литва, контроль на повітряних кордонах відмінений 30 березня 2008 року. 25-ю державою, що цілком приєдналася до Шенгенської зони стала Швейцарія 12 грудня 2008 року. На даний момент ця норма стосується лише для прибулих у країну людей наземним шляхом. В аеропорті контроль був відмінений 29 березня 2009 року.

Учасники угоди

До кінця 2007 року Шенгенська угода була підписана вже 30 державами. Існує велике розходження між формальним вступом договору в силу і фактичним скасування прикордонного контролю. Прикордонний контроль може бути відмінений тільки тоді, коли виконані технічні умови (приєднання до Шенгенської інформаційної системи). Крім держав, що підписали угоду, фактично в шенгенську зону входять також уже чотири, а з Ліхтенштейном незабаром п'ять, карликових держав. Причина тому - особливості відносин цих держав з одним чи декількома державами-учасниками шенгенської угоди.

Категорії віз:

  • Категорія А. Аеропортова транзитна віза. Видається тим, хто робить авіапереліт транзитом через країну Шенгенської групи. Вона має на увазі під собою дозвіл на перебування на транзитній території зони аеропорту країни-учасниці, але не дає права переміщення усередині країни.
  • Категорія B. Транзитна віза, що дає її власнику право один, два чи у виді виключення кілька разів проїхати через територію однієї з держав-членів Шенгенської угоди по шляху пересування в третю державу, причому тривалість транзитного перебування не може перевищувати п'яти днів.
  • Категорія С. Туристична віза, дійсна для одного чи декількох в'їздів, причому тривалість безупинного чи перебування загальна тривалість декількох пребувань, починаючи з моменту першого в'їзду, не може перевищувати трьох місяців протягом півроку.
  • Категорія D. Національні візи на термін перебування, що перевищує 3 місяці. Будучи національними, видаються кожною державою у відповідності зі своїм національним законодавством. Така віза дає її власнику право проїзду через територію інших держав Шенгенской групи з метою в'їзду на територію держави, що видали візу. Час транзиту не може перевищувати 5 діб.
  • Категорія З+D. Віза, що поєднує в собі ознаки 2 попередніх категорій. Така віза видається однією із Шенгенських держав для довгострокового перебування, однак дозволяє її власникам безперешкодно переміщатися по всіх країнах-членах Шенгенського договору . Крім цих типів віз у деяких, закріплених у Шенгенській конвенції, існують також інші типи віз, поява яких пов'язана з використанням тонкощів шенгенської системи.
  • FTD (УТД) і FRTD (УТД-ЖД). Спрощений транзитний документ. Спеціальний тип візи, видаваний тільки для транзиту між основною територією Росії і Калінінградською областю .
  • Категорія LTV. Візи з обмеженою територіальною дією (Lіmіted terrіtorіal valіdіty vіsa). Короткострокові чи транзитні візи, видавані у виняткових випадках. Така віза надає право в'їзду чи транзиту тільки на територію тієї країни чи країн Шенгену, на якій вона дійсна.
Цікава стаття? Поділись нею з друзями:

Вінницька афіша

Translate(Переводчик)

Про Чехію

Українці в Чехії

Хто онлайн!?

На даний момент 38 гостей на сайті